Wat is een Event Driven Review (EDR)?
Het woord Event Driven Review (EDR) zegt het eigenlijk al: op basis van evenementen wordt de klant opnieuw onderzocht. Met evenementen worden (nieuws)berichten over de klant bedoelt. Deze berichten kunnen bijvoorbeeld gaan over fraude, overtreding van wetgeving of andere calamiteiten. Dit zijn specifieke risicosignalen die de bank triggeren om het klantonderzoek nogmaals te herzien. De Customer Due Diligence-Analist legt deze recente evenementen naast het bestaande risicoprofiel van de klant. De CDD Analist heeft namelijk tot doel om de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen en zo reputatieschade van de bank te voorkomen.
Wat voor reviews zijn er?
Om aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terorisme (Wwft) te voldoen moeten organisaties controlemaatregelen hebben ingesteld. Dit wordt het monitoringsproces genoemd. Hiermee houden bedrijven controle op klantrelaties. Er bestaan verschillende soorten vormen van klant monitoring reviews. Dit zijn:
- Periodieke review
- Event Driven Review
- Screening tegen transactielijsten
- Transactiemonitoring.
Finance professionals in het compliance, KYC of CDD vakgebied zijn dagelijks actief bezig met dit soort reviews. Met een strategische, pragmatische en altijd vooruitziende blik kijken deze experts naar het profiel van de klant bij een financiële instelling.
Het artikel gaat verder onder de foto
Voorbeeld van een EDR
De signalen hoeven niet direct te wijzen op financiële criminaliteit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat klantgegevens worden geactualiseerd in het handelsregister van de Kamer Van Koophandel. Signalen die triggeren tot hernieuwd cliëntenonderzoek zijn bijvoorbeeld wanneer de bestuurder wijzigt in een persoon die op een PEP-lijst voorkomt of wanneer het bedrijf verhuist naar een land met een hoog risico. Het EDR onderzoek zorgt er hierdoor ook voor dat het klantprofiel dat de bank heeft van haar klanten, altijd van de actueelste informatie is voorzien.
Wat betekent PEP?
PEP betekent prominente personen die belangrijke publieke functies uitvoeren of dat eerder hebben gedaan. Bijvoorbeeld een minister, bestuurder van de raad van bestuur of hoge officier.