Anderen zochten ook

Kennisartikel

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur geeft financieel advies over hypotheken en leidt je door documenten, wetten en financiële voorstellen heen. De hypotheekadviseur focust zich op verschillende zaken. Als eerste zoekt een hypotheekadviseur samen met jou uit of een woningdroom haalbaar is en of de bijbehorende hypotheek past in jullie financiële plaatje.

Na de aankoop van een woning of aanpassing van jouw hypotheek zullen de toekomstplannen worden besproken. Daarna kies je samen met de hypotheekadviseur de hypotheekvorm, rentevaste perioden, hypotheekvoorwaarden en verzekeringen. Vervolgens zullen de woonlasten exact worden berekend. Als laatste regelt de hypotheekadviseur dat alles in orde komt en in de gaten houden of alles goed verloopt om jouw hypotheek succesvol af te ronden.

Wat kost een hypotheekadviseur?

Vaak betaal je voor een hypotheekadviseur een vast bedrag voor het hele traject van advies en bemiddeling. De kosten voor het hele traject worden geschat tussen de 1.500 en 3.000 euro. Dit is echter afhankelijk van de hypotheekadviseur en de situatie waarin je je bevindt. Soms rekenen adviseurs een uurloon, dit varieert tussen de 80 en 175 euro. Mogelijk zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Dit kunnen bijvoorbeeld een tweede hypotheek of een nieuwe rentevaste periode zijn. Dit zijn kosten van wijzigingen tijdens de looptijd van de hypotheek.

De kosten zijn aftrekbaar, dit geldt alleen niet voor kosten van bijbehorende verzekeringen. Vraag altijd de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden voor betaling.

Wat voor diploma’s heeft een hypotheekadviseur nodig?

Een hypotheekadviseur heeft een hbo-diploma nodig om te kunnen starten. De opleiding financieel service management sluit goed aan op deze functie. Tijdens deze opleiding leer je alles over de financiële wereld, financiële dienstverlening en financiële producten. Daarnaast zijn er diverse cursussen beschikbaar, die passen bij een hypotheekadviseur en aansluiten bij het diploma adviseur hypothecair krediet. Als hypotheekadviseur dien je in het bezit te zijn van Wft Basis, Hypothecair Krediet en Vermogen.

Sinds 1 januari 2017 zijn deze Wft diploma’s verplicht voor alle hypotheekadviseurs. Deze kun je bij Octas.Statera via de Octas.Statera Academy behalen!

Wat is het salaris van een hypotheekadviseur?

Het is moeilijk in te schatten wat een hypotheekadviseur precies verdient. Dit hangt van veel factoren af zoals opleiding, ervaringen en of de persoon zelfstandig of in loondienst is. Een zelfstandige hypotheekadviseur verdient, zoals eerder in het artikel vermeld, een bedrag tussen de 80 en 175 euro, exclusief btw. Ook de salarissen van hypotheekadviseurs in loondienst variëren:

  • Junior (1-3 jaar werkervaring): € 2.250 – € 2.800
  • Medior (2-4 jaar werkervaring): € 2.800 – € 3.500
  • Senior (5+ jaar werkervaring): € 3.500 – € 4.500

Mis nooit een
Insight

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste inzichten.
Of volg ons op onze social kanalen